sobota, 4 listopada 2017

Mus z dyni

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw! Daje tyle możliwości, a przy tym to samo zdrowie :)


Bogactwo:
- przeciwutleniaczy, które pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami i wspomagają odtruwanie organizmu
- witaminy A, C, witamin z gr B, E, K
- doskonałe źródło węglowodanów
- pestki dyni działają przeciwpasożytniczo
- działa odkwaszająco na organizm

Na co wpływa:
- poprawia wzrok dzięki zawartości beta-karotenu
- wspomaga walkę z nowotworem
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga walkę z nierównowagą stosunku LDL:HDL
- zmniejsza powiększoną prostatę
- zmniejszenie masy ciała (mała kaloryczność, duża zawartość błonnika, niestety: wysoki IG

Taki mus z dyni może być doskonałą bazą do zup kremów, jako dodatek do potraw na ciepło, budyń, dodatek do koktajli i na co tylko wyobraźnia pozwoli ;)

- 1 dynia

Dynię pokrój, obierz, wyjmij pestki. Nastaw piekarnik na 150st, termoobieg. Dynię ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok 30-40min. Najlepiej robić to na noc. Ja zostawiam dynię po upieczeniu w piekarniku na noc i czasami na cały dzień. Nabiera wtedy fajnej miękkości :) Przerzuć do kielicha blendera i zblenduj. Przechowuj w słoiczkach w lodówce nie dłużej niż tydzień.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz