Było pesto, było masło orzechowe, ale przecież z czymś to trzeba jeść prawda? Werble poproszę! Prezentuję Wam chlebek paleo (bez zbóż) 😋 dodatkowa jego zaleta jest taka, że jest very low carb, więc idealnie nadaje się jako zamiennik chleba pszennego czy nawet pełnoziarnistego. I jakby na to nie patrzeć jest to bogactwo składników odżywczych, a przecież jedzenie ma nas leczyć 😍
Liczba porcji: ok 14 kromek
Czas pieczenia: 45 min w 170st, termoobieg
Foremka: 22x9,5
Czas pieczenia: 45 min w 170st, termoobieg
Foremka: 22x9,5
- 7 jajek
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok 5 łyżek mąki kokosowej (bardzo mocno absorbuje wodę, więc dodawajcie powoli)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- nasiona chia lub czarnuszki do posypania
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok 5 łyżek mąki kokosowej (bardzo mocno absorbuje wodę, więc dodawajcie powoli)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- nasiona chia lub czarnuszki do posypania
Wszystkie mokre składniki dokłądnie zmiksuj blenderem. Następnie powoli dosypuj mąkę cały czas miksując, aż do uzyskania gęstości podobnej do puree ziemniaczanego. Jeżeli wyjdzie za gęsta dołóż jajko. Na koniec dodaj sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie.
Foremkę wysmaruj olejem kokosowym i posyp chią lub czarnuszką.
Wylej masę do foremki, posyp wierzch nasionkami chii/czarnuszki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45min (do suchego patyczka).
Podobno smakuje trochę jak omlet ;)
Foremkę wysmaruj olejem kokosowym i posyp chią lub czarnuszką.
Wylej masę do foremki, posyp wierzch nasionkami chii/czarnuszki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45min (do suchego patyczka).
Podobno smakuje trochę jak omlet ;)
Wersja dla osób nietolerujących jajek (tak jak ja 😞):
http://e-kontuzje.blogspot.com/2016/…/chlebek-cukiniowy.html
http://e-kontuzje.blogspot.com/2016/…/chlebek-cukiniowy.html
Oba chlebki możesz mrozić, więc nie ma obawy, że się popsują😆
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz